Sunday, May 17, 2009

SELAMAT HARI GURUJika ada lafaz lebih tinggi daripada “terima kasih” maka itulah ucapan yang harus aku berikan kepada insan yang bergelar guru yang selama ini telah banyak berkorban untuk mendidik insan menjadi manusia yang berguna.
Seawal usia 7 tahun, aku telah mula dididik oleh para guru hinggalah sekarang, walaupun gelaran mereka telah berubah dari guru semasa di zaman persekolahan kepada pensyarah di institusi pendidikan tinggi sekarang. Namun jasa dan pengorbanan mereka amatlah besar dalam mendidik anak bangsa untuk dinilai. Semua orang boleh menyampaikan ilmu, namun untuk mendidik dan membentuk seseorang itu memerlukan pengorbanan dan kesungguhan yang tinggi dan tidak mengenal putus asa.
Dalam usaha kita menuntut ilmu, kita haruslah menunjukkan rasa hormat kepada guru kita agar ilmu yang kita tuntut itu diberkati oleh Allah s.w.t. Akhir kata, marilah kita mengenangkan kembali jasa dan pengorbanan guru terhadap diri kita selama ini, serta sentiasalah berdoa kepada Allah, untuk kesejahteraan mereka.
Selamat Hari Guru
Baca Seterusnya

CUTI DATANG LAGI

Teringat zaman kecik-kecik dulu tengok iklan “Tora datang lagi”, tapi sekarang usia dah semakin lanjut. Sepanjang tempoh itu, banyak perkara yang telah aku lakukan dan belum aku lakukan. Namun yang pastinya pengajian aku untuk semester ini telah pun berakhir. Semester depan InsyaAllah merupakan semester terakhir aku di UPSI.
Peperiksaan akhir semester telah berlalu, dan menjelmalah cuti semester yang agak panjang kali ini iaitu lebih kurang 2 bulan. Suasana di Tanjung Malim memang terasa lengang dengan ketiadaan pelajar UPSI yang rata-rata balik kampung sebaik sahaja tamat menduduki kertas ujian terakhir mereka., mungkin ingin berehat dan rindu ke kampung halaman dan keluarga tersayang setelah hampir 5 bulan berada di perantauan.
Akhir kata, selamat bercuti kepada mahasiswa/siswi semua, semoga cuti ini dipenuhi dengan aktiviti yang berfaedah dan bermanfaat. Kepada mahasiswa/siswi yang terpilih mewakili UPSI ke karnival Masum di UUM, tahniah dan semoga berjaya dalam acara yang diwakili.
p/s : Tak sabar nak datang kembali pada MSK ambilan Julai ini.
Baca Seterusnya

Friday, May 1, 2009

ELECTROMAGNETISM


Setiap kali aku dengar nama ni, pertama kali benda yang aku terbayang ialah, pensyarahnya iaitu En.Rozairie. Boleh dikatakan agak sempoi dan mesra pelajar la bagi aku, antara trademarknye yang aku ingat ialah “ape masalahnye”..itulah yang keluar dari mulutnya setiap kali kami mengeluh soalan susah ataupun konsep yang sukar untuk difahami.
Benda kedua yang aku terbayang adalah, soalan final exam yang susah nanti. Bukannya bermaksud putus asa tetapi berdasarkan pengalaman menjawab soalan tutorial,kuiz dan midterm, memang susah, tapi tak taulah orang lain macam mane. Mungkin salah satu sebabnya aku malas kot nak mengulangkaji pelajaran.
Ape2 pun final exam nanti haruslah buat yang terbaik, agak result pun dapat baik jugak dan yang paling penting ialah ilmu yang kita dapat untuk digunakan sebagai seorang guru kelak. InsyaAllah
5 haribulan yang mendebarkan: Final Exam Electromagnetism...
Baca Seterusnya

Thursday, April 16, 2009

SEMOGA BERJAYAIslam tidak memandang kecil kecemerlangan di dunia. Kecemerlangan di dunia hanya bermakna apabila ia menjadi alat bagi mencapai kecemerlangan di akhirat.(Dr. Danial, 2005). Petikan ini menggambarkan kepentingan menuntut ilmu semasa didunia ini akan dapat dijadikan manfaat diakhirat kelak.
Sememangnya setiap umat Islam, akan mengimpikan untuk memasuki syurga diakhirat kelak, dan inilah yang disebutkan sebagai kecemerlangan hakiki. Namun begitu, perjalanan untuk mencapainya itu masih jauh dan perlu mengikuti ketetapan yang ditetapkan oleh Allah s.w.t. Antaranya ialah menuntut ilmu yang bermanfaat. Sebagaimana sabda nabi saw yang bermaksud "Menuntut ilmu adalah wajib ke atas setiap muslim."(riwayat Ibn Majah dan Abu Ya'la).
Imam Ghazali mengelaskan ilmu ini kepada dua iaitu ilmu fardu ain yang mana wajib dituntut oleh setiap hamba Allah yang berakal,baligh,tanpa pengecualian sebagai contoh ilmu akidah dan fikah. Ilmu fardu kifayah adalah ilmu yang wajib dikuasai oleh umat islam dalam bidang-bidang yang diperlukan oleh masyarakat. Sebagai contoh ilmu perubatan, matematik dan sains.
Akhir kata selamat menduduki peperiksaan akhir semester bagi mahasiswa/wi UPSI secaraamnya dan khusus kepada sahabat-sahabat yang mengenali saya. Semoga usaha kita dalam menuntut ilmu ini diredhai oleh Allah.
"Hati memerlukan ilmu dan hikmat agar nafsu syahwat dan marah dapat dikekang untuk melaksanakan perkara-perkara yang bermanfaat." Imam Al-Ghazali.
Baca Seterusnya

Thursday, April 9, 2009

SENARAI PENUH ANGGOTA KABINET

Berikut ialah senarai anggota Kabinet baru yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini,(09 April 2009).
PERDANA MENTERI
Datuk Seri Najib Tun Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI:
Tan Sri Muhyiddin Yassin

MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI
1. Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Hal Ehwal Perpaduan & Pengurusan Prestasi)
2. Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Hal Ehwal Perundangan dan Parlimen)
3. Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Unit Perancang Ekonomi)
4. Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom (Hal Ehwal Agama Islam)

Timbalan-timbalan Menteri:

1. Datuk Liew Vui Keong
2. Datuk Dr Mashitah Ibrahim
3. Datuk S.K. Devamany
4. Ahmad Maslan
5. T Murugiah

MENTERI KEWANGAN:
Datuk Seri Najib Tun Razak

MENTERI KEWANGAN II:
DATUK AHMAD HUSNI MOHAMAD HANADZLAH

Timbalan:
1. Datuk Chor Chee Heung
2. Datuk Dr Awang Adek Hussin

MENTERI PELAJARAN:
Tan Sri Muhyiddin Yassin

Timbalan:
1. Datuk Dr Wee Ka Siong
2. Dr Mohd Puad Zarkashi
MENTERI PENGANGKUTAN:
Datuk Ong Tee Keat

Timbalan:
1. Datuk Abdul Rahim Bakri
2. Datuk Robert Lau Hoi Chew

MENTERI PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:
Tan Sri Bernard Dompok

Timbalan:
1. Datuk Hamzah Zainudin

MENTERI DALAM NEGERI:
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Timbalan:
1. Datuk Wira Abu Seman Yusop
2. Jelaing anak Mersat

MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN:
Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim

Timbalan:
1. Datuk Joseph Salang Gandum
2. Senator Heng Seai Kie

MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
Datuk Peter Chin Fah Kui

Timbalan:
Noriah Kasnon

MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
Datuk Seri Shafie Apdal

Timbalan:
1. Datuk Hassan Malek
2. Datuk Joseph Entulu anak Belaun

MENTERI PENGAJIAN TINGGI:
Datuk Seri Mohd Khaled Nordin

Timbalan:
1. Datuk Dr Hou Kok Chung
2. Datuk Saifuddin Abdullah
MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
Datuk Mustapa Mohamed

Timbalan:
1. Datuk Mukhriz Mahathir
2. Datuk Jacob Dungau Sagan

MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:
Datuk Dr Maximus Ongkili

Timbalan:
Fadillah Yusof
MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
Datuk Douglas Uggah Embas

Timbalan:
Tan Sri Joseph Kurup

MENTERI PELANCONGAN:
Datuk Ng Yen Yen

Timbalan:Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
Datuk Noh Omar

Timbalan:
1. Datuk Johari Baharum
2. Datuk Rohani Abdul KarimMENTERI PERTAHANAN:
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan:
Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

MENTERI KERJA RAYA:
Datuk Shaziman Abu Mansor

Timbalan:
Datuk Yong Khoon Seng

MENTERI KESIHATAN:
Datuk Liow Tiong Lai

Timbalan:
Datuk Rosnah Rashid Shirlin

MENTERI BELIA DAN SUKAN:
Datuk Ahmad Shabery Cheek

Timbalan:
1. Datuk Razali Ibrahim
2. Wee Jeck Seng

MENTERI SUMBER MANUSIA:
Datuk Dr S Subramaniam

Timbalan:
Datuk Maznah Mazlan

MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:
Datuk Ismail Sabri Yaakob

Timbalan:
Datuk Tan Lian HoeMENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:
Datuk Kong Cho Ha

Timbalan:
Datuk Lajim Ukin

MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
Datuk Seri Sharizat Jalil

Timbalan:
Datin Paduka Chew Mei Fun

MENTERI LUAR:
Datuk Anifah Aman

Timbalan:
1. A.Kohilan Pillay
2. Datuk Lee Chee Leong

MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN:
Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Timbalan:
Datuk M Saravanan
Sumber: http://www.malaysiakini.com/
Baca Seterusnya

Sunday, March 29, 2009

CERAMAH BERSAMA DR.DANIAL ZAINAL ABIDIN

Pada hari Sabtu 28 Mac 2009, alhamdulillah saya diberi keizinan oleh-Nya, untuk mengikuti satu ceramah yang bertajuk Sains Membenarkan Islam atau Islam Membenarkan Sains?. Ceramah ini disampaikan oleh Dr.Danial Zainal Abidin.
Tajuk ceramah ini merupakan satu persoalan yang menarik untuk kita fikirkan bersama. Sains merupakan satu cabang ilmu yang dilihat sangat penting dalam era kemajuan sekarang. Sesebuah negara atau bangsa yang menguasai ilmu ini dilihat akan maju dari yang lain. Agama Islam sememangnya menekankan kepentingan menguasai ilmu dikalangan umatnya. Ini dapat dilihat melalui penurunan wahyu yang pertama keatas Rasulullah s.a.w, yang mana bermaksud “Bacalah”. Ini menunjukkan betapa pentingnya penguasaan ilmu dalam agama Islam. Umat Islam juga turut dikurniakan satu mukjizat yang besar iaitu Al-Quran sebagai petunjuk dan penawar bagi manusia. Jadi tidak hairanlah orang bukan Islam juga tertarik dengan Al-Quran.
Namun begitu, menurut Dr.Danial, umat Islam sekarang kebanyakkannya hanya mengaji Al-Quran tetapi tidak mengkajinya. Lidah mengatakan bahawa Al-Quran itu merupakan mukjizat besar tetapi sikap tidak menggambarkannya. Menurutnya lagi 3 urutan penting yang harus dijadikan panduan oleh seseorang iaitu, ilmu seterusnya iman dan seterusnya amal. Sebagai contoh, seseorang itu haruslah mengenal Allah terlebih dahulu sebelum mengimaninya dan seterusnya beramal. Sebagaimana dakwah Rasulullah s.a.w yang menekankan akidah terlebih dahulu sebelum ke perkara lain.
Namun begitu, bagaimana kita hendak memacu ilmu ini?. Jawapan yang diberikan cukup mudah iaitu takwa. Takwa boleh memacu kearah ilmu. Tetapi takwa itu bukannya mudah untuk dilakukan dan juga tidak mustahil untuk dilakukan. Pengertian takwa berdasarkan ceramah Dr.Danial, ialah terkandung 3 perkara iaitu, taat jangan maksiat, ingat jangan lupa, dan syukur jangan kufur.
Seterusnya, dalam ceramah tersebut, dipaparkan pelbagai ayat Al-Quran yang bercirikan saintifik yang mana telah dikaji dan hanya boleh dibuktikan pada zaman sekarang. Jadi perkara ini telah menarik minat pengkaji terhadap Islam dan seterusnya ramai dikalangan mereka memeluk Islam. Sebagai contoh teori Big Bang yang mana hanya ditemui sekarang, tetapi ianya telah terdapat didalam Surah Al-Anbiyak ayat ke 30. Serta banyak lagi contoh-contoh yang lain.
Jadi sebagai kesimpulannya, Sains itu sebenarnya hanya merupakan alat untuk membenarkan sesetengah ayat Al-Quran. Sekiranya alat itu bercanggah dengan Al-Quran, maka ia haruslah dibuang.
Baca Seterusnya

Tuesday, March 24, 2009

RAWATAN ALTERNATIF MELALUI GELOMBANG DAN WARNA

15 MAC 2009: Satu seminar rawatan alternatif telah berjaya dianjurkan oleh Exco Latihan dan Pembangunan Sahsiah MPP. Alhamdulillah saya berpeluang menyertainya, dan sepanjang seminar itu, banyak benda yang telah saya belajar terutama berkaitan dengan warna, gelombang serta serba sedikit mengenai kaedah rawatan kristal. Pada ruangan blog saya ini, tidak salah sekiranya saya ingin berkongsikan serba sedikit mengenai apa yang telah saya belajar sepanjang seminar ini.
Pertama sekali saya ingin kongsikan mengenai warna pemakaian seharian kita. Berikut adalah tema warna pakaian anda mengikut hari:
Ahad : Warna Hitam
Isnin : Warna Putih
Selasa : Warna Pink
Rabu : Warna Biru
Khamis : Warna Kuning/Oren
Jumaat : Hijau
Sabtu : Merah
Seterusnya ialah mengenai jadual waktu seharian kita berdasarkan frequensi warna yang dikeluarkan oleh bumi pada waktu-waktu tertentu:
1.00am-2.00am – Bumi mengeluarkan frequensi warna pink (sesuai untuk waktu berkasih-sayang)
2.00am-4.00am- Bumi mengeluarkan frequensi warna ungu (sangat sesuai untuk menuntut ilmu)
4.00am-7.00am- Bumi mengeluarkan frequensi warna biru (digalakkan untuk tidur dan bangun 10 minit sebelum waktu subuh)
7.00am-11.00am- Bumi mengeluarkan frequensi warna hijau(sesuai untuk melakukan kerja/belajar)
11.00am-2.00pm-Bumi mengeluarkan frequensi warna kuning (sesuai untuk berehat seketika)
2.00pm-7.00pm-Bumi mengeluarkan frequensi warna oren(sesuai untuk kerja/belajar serta beriadah)
Maghrib-Isya’-Bumi mengeluarkan frequensi warna merah(digalakkan untuk berzikir@membaca al-quran, tidak digalakkan berkeliaran)
Isya’-12.00 tghmlm-Bumi mengeluarkan frequensi warna hitam (digalakkan untuk tidur/berehat)
Kita digalakkan untuk tidur dalam keadaan bersih@berwuduk dan berpakaian warna putih
Sebarang kesilapan atau pandangan dialu-alukan.
Baca Seterusnya